2024 KTM 890 ADVENTURE R

Modernizovaný motocykl KTM 890 ADVENTURE R dokazuje, že cíl cesty je až druhořadý. Motocykl KTM 890 ADVENTURE R si poradí se vším, co mu předložíš – od dálnice přes štěrkové serpentiny až po náročné singletracky. Díky živému motoru, chirurgicky přesnému řízení v terénu a příkladnému komfortu si každou jízdu opravdu vychutnáš.

MOTOR A VÝFUK

Motor

Nejvýraznější vylepšení oproti jeho předchůdci se týká motoru. Motor modelu KTM 890 ADVENTURE nabízí obrovský výkon a zaujme celou řadou vylepšení – zejména výrazným navýšením výkonu a točivého momentu. Vylepšení elektroniky a předtlumiče je zárukou toho, že splní i ty nejpřísnější emisní normy. Díky servisnímu intervalu 15 000 km a nízké spotřebě paliva je připravený vyrazit na dlouhé cesty.

Hlava válce

Hlava válců DOHC obsahuje dva řetězem poháněné vačkové hřídele a dvě zapalovací svíčky (jedna na válec). Vačkové hřídele jsou skládané, díky čemuž jsou lehčí než kované. Jejich profil byl upraven tak, aby přispíval k výjimečně vysokému točivému momentu motoru. O 1 mm větší sací a výfukový ventil a také přepracované průchody, které byly optimalizovány pro maximalizaci průtoku vzduchu, také napomáhají dosáhnout špičkového výkonu. Nový vyvažovací hřídel v hlavě válců umístěný mezi vačkovými hřídeli zvládne vyšší otáčky motoru a vyšší rotující hmotnost. Přidán byl také snímač klepání, který detekuje detonační spalování a umožňuje použití paliv s nižším oktanovým číslem – ideální pro cesty kolem světa.

Písty

Lehčí kované písty se třemi pístními kroužky s kluzným ložiskem ojnice ve spojení s pístním čepem s povrchovou úpravou DLC mají nižší hmotnost a přispívají tak ke snížení hmotnosti součástí s vratným pohybem. O chlazení každého pístu se nyní starají dvě trysky místo předchozí jedné trysky. Rotující hmotnost klikového hřídele se zvýšila o 20 % a zajišťuje lepší chování motoru při stálé rychlosti. Kromě toho je to výhodné z hlediska stability při zatáčení, aniž bys přišel o pocit svižné jízdy.

Ride-by-wire

Systém Ride-By-Wire od KTM elektronicky převádí povely plynové rukojeti jezdce na optimální polohy škrticí klapky vzhledem k aktuální jízdní situaci.

Převodovka

6rychlostní sekvenční převodovka umožňuje rychlejší řazení díky kratší dráze páčky spojky, lehčí aktivaci pružiny a rychlejší technologii Quickshifter+. Zuby na 4., 5. a 6. stupni jsou otryskány, takže poskytují větší spolehlivost. Technologie Quickshifter+, která u modelu KTM 890 ADVENTURE R patří k volitelné výbavě – umožňuje řazení nahoru a dolů v celém rozsahu otáček bez použití spojky.

Spojka PASC

Spojka Power Assist Clutch (PASC) modelu KTM 890 ADVENTURE R využívá nové třecí destičky a lepší chlazení, zvládne vyšší výkon a točivý moment a slouží hned ke dvěma účelům. Nejen že se jedná o přítlačnou spojku, která brání odskakování zadního kola při prudkém brzdění nebo deceleraci, ale také snižuje sílu potřebnou při řazení, což umožňuje ovládat spojku pouze jedním prstem – a tím ti při jízdě šetří energii.

Cirkulace oleje

Cirkulaci oleje zajišťuje kompaktní polosuchá skříň, která minimalizuje ztráty třením. Olej je aktivně odčerpáván z klikové skříně, spojkové skříně i převodovky, což zamezuje zbytečnému protékání oleje motorem. Olejová vana je integrována ve skříni olejového čerpadla spolu se dvěma čerpadly (jedno přečerpávací, jedno tlakovací) a tlakovým regulačním ventilem. Za účelem chlazení oleje je motor vybaven větším chladičem oleje.

Kliková skříň

Nové vodorovně rozdělené klikové skříně umožňují větší vrtání motoru, ale i nadále se vyrábí vysokotlakým litím z hliníku. Díky tomu mohou být její stěny tenčí, což přispívá ke snížení hmotnosti a také to znamená optimalizované plochy, takže návrháři motorů mají více svobody. Válce open-deck jsou integrovány do klikové skříně.

Klikový hřídel

Zvýšení rotační hmotnosti o 20 % znamená, že tento kovaný jednodílný klikový hřídel zlepšuje chování motoru při stálé rychlosti, čímž se snižuje jakékoli rušení způsobené odstředivými silami. 435° interval zapalování vytváří zvuk podobný větším motorům LC8, takže na modelu KTM 890 ADVENTURE budeš mít pocit jako při jízdě na jeho větších expedičních bratrech s vidlicovým dvouválcem.

Ojnice

Všechny nové ojnice se vyznačují lichoběžníkovou koncovou částí ve tvaru písmene V, která snižuje oscilační hmotnosti a podporuje vyšší rozsah otáček a vyšší výkon motoru. Koncové ložisko je kvůli prodloužení životnosti vybaveno také bronzovým ložiskem ojnice místo koncovky s povrchovou úpravou DLC.

Vyvažovací hřídel

Při dlouhých jízdách v sedle v rozmanitém terénu, který prostřídáš s asfaltovými úseky, oceníš dva nové vyvažovací hřídele, jeden před klikovým hřídelem a druhý v hlavě válce mezi dvěma vačkovými hřídeli, které snižují vibrace motoru na minimum.

Válec

Hliníkové válce s povrchovou úpravou z nikasilu jsou nedílnou součástí bloku motoru bez vložek válců. Konstrukce válce s otevřeným chladicím prostorem umožňuje optimální chlazení, lepší výrobní tolerance a nižší náchylnost válce na deformace při výrobě. Vrtání válců se zvětšilo z 88 mm na 90,7 mm, takže nabízí větší zdvihový objem a delší záběr.

Výfuk

Z nerezové oceli a připravený na dobrodružství! Výfukový systém modelu KTM 890 ADVENTURE R se vyznačuje přepracovaným předtlumičem s účinným katalyzátorem, který splňuje nejnovější emisní normy Euro5. Celá konstrukce je zaměřena na centralizaci hmotností, která také přispívá ke zlepšení světlé výšky výfukového systému.

Vzduchový filtr

Model KTM 890 ADVENTURE R překvapí snadno přístupným vzduchovým filtrem, který lze vyčistit nebo vyměnit i na tom nejodlehlejším místě. Airbox se nachází pod sedlem a nasávací otvory pak v zadní části motocyklu. To znamená nejen snadno přístupný vzduchový filtr, ale také nízko umístěné sedlo a nádrž, díky čemuž může být motorka užší přesně tam, kde je to potřeba: v oblasti nohou. Elektronika tak navíc může být optimálně rozmístěna s ohledem na centralizaci hmotnosti.

Chlazení

I v tom nejnáročnějším terénu si motor LC8c zachovává chladnou hlavu, aby mohl vždy poskytovat vysoký výkon. Zásluhou konstrukce KTM 890 ADVENTURE R a vyspělé technologie chlazení je možné s tímto strojem hodiny a hodiny jezdit i za velmi vysokých okolních teplot.

PODVOZEK

Rám

Celková geometrie modelu KTM 890 ADVENTURE R byla navržena s ohledem na snadné ovládání, pohodlí při delších výpravách a bezkonkurenční schopnosti v terénu. Při konstrukci se dbalo zejména na pevnost, proto je použit trubkový rám z chrom-molybdenové oceli a motor představuje stěžejní prvek snižující hmotnost a celkové rozměry stroje. Veškeré designové a konstrukční inovace jsou podřízeny kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti.

Pomocný rám

S ještě lehčí a pevnější konstrukcí než u předchozího modelu je pomocný rám dokonale vybavený na dobrodružství. Motocykl pod tebou musí něco vydržet. Ocelový příhradový pomocný rám je kompaktní, lehký a také dostatečně odolný, aby unesl plná zavazadla a spolujezdce i v náročných podmínkách extrémních expedičních jízd.

Kyvná vidlice

Tlakově litá kyvná vidlice s otevřenou žebrovou konstrukcí byla optimalizována z hlediska tuhosti a stability, přičemž stále nabízí vynikající ohybové vlastnosti. Pomocí přímého spojení se zadním tlumičem dochází k omezení složitosti a počtu součástí. Poměrně dlouhá kyvná vidlice přispívá k lepší trakci, stabilitě a odpružení.

Kola a pneumatiky

Kola modelu KTM 890 ADVENTURE R s drátěným výpletem a rozměrem 21" vpředu a 18" vzadu jsou speciálně vyvinuta pro jízdu v drsném terénu. Kola s terénními pneumatikami Metzeler KAROO™ 3 jsou odolná a lehká a vyznačují se novými eloxovanými náboji (místo práškového lakování). Díky desítkám let zkušeností a úspěchu v nejdrsnějším terénu a na rally závodech se můžeš vydat i do nejvzdálenější divočiny s maximální jistotou. Standardní kola jsou bezdušová a volitelně je lze vybavit systémem TPMS (monitorování tlaku v pneumatikách). Pro tu nejextrémnější jízdu jsou k dispozici volitelná kola KTM PowerParts, která jsou mírně zúžená a více se podobají kolům pro enduro soutěže – která mohou ti nejdrsnější jezdci používat s vložkami mousse.

Odpružení

Když vyrážíš na expediční jízdu, existuje celá řada faktorů, které mohou ovlivnit ovladatelnost motocyklu. Hmotnost jezdce, množství dalších zavazadel, množství paliva a přítomnost spolujezdce atd. – všechny tyto věci je třeba ještě před startem dobře zvážit. Model KTM 890 ADVENTURE R je naštěstí vybaven vysoce kvalitním odpružením WP, které bylo pro rok 2021 modernizováno. Díky možnosti nastavit předpětí zadní pružiny si tak můžeš svůj bike KTM 890 ADVENTURE R upravit s ohledem na typické jízdní situace a podmínky.

Tlumič řízení

V zájmu ještě vyšší stability zde nechybí ani tlumič řízení, který využiješ při rychlé jízdě na asfaltu nebo v náročném terénu. Žádný strach, do řízení při jízdě v terénu ti kecat nebude.

Brýle vidlice

Brýle vidlice z vysoce pevného kovaného hliníku zajišťují vynikající stabilitu a také optimální pružnost, aby jezdec cítil, co se pod ním děje. Přepracovaný hliníkový sloupek řízení byl použit za účelem snížení hmotnosti a zvýšení celkové pevnosti.

Přední vidlice

48mm vidlice WP XPLOR se zdvihem 240 mm nabízí špičkovou odezvu a charakteristiku odpružení naladěnou pro extrémní jízdu v terénu. Je vybavena pružinou na obou stranách, ale vyznačuje se oddělenými funkcemi každé nohy vidlice: tlumení stlačení v levé, zatímco tlumení odskoku v pravé noze. Vidlici lze díky tomu pohotově nastavit pomocí kolečka na horní straně každé nohy, aby pobrala vše, co jí při jízdě terénem naservíruješ. Kromě toho uzavřený systém „hydro-stop“ zaručuje vynikající odolnost proti propružení na doraz.

Zadní tlumič

O zadní odpružení se stará tlumič WP XPLOR se zdvihem 240 mm určený pro jízdu v extrémním terénu. Umožňuje samostatné nastavení předpětí, (pomalého a rychlého) stlačení a odskoku. Zadní tlumič WP XPLOR PDS využívá systém progresivního tlumení od KTM, který nabízí perfektní progresivitu i bez systému přepákování. Mimořádnou odolnost proti propružení na doraz zajišťuje druhý píst, které ke konci zdvihu spolupracuje s uzavřeným kalíškem a je podporován progresivní pružinou.

Brzdy

Verze 2021 byla vylepšena a model KTM 890 ADVENTURE R je vybaven dvojicí brzdových kotoučů o průměru 320 mm a 4pístkovými radiálně uchycenými třmeny vpředu a 2pístkovým plovoucím třmenem doplněným 260mm kotoučem vzadu, takže nabízí vynikající odezvu a brzdný výkon. Díky nové brzdové hadici z nerezové oceli vzadu nedochází k vadnutí brzd při dlouhých sjezdech. Zadní brzdy jsou nyní vybaveny novými, izolovanými písty ve třmenu a také izolačními deskami mezi destičkami a pístky, které zajišťují větší tepelnou stabilitu. Kromě toho je upevnění brzdové hadice na zadním třmenu vyrobeno z nerezové oceli, aby se snížilo množství tepla v brzdové hadici.

Palivová nádrž

Nádrž je navíc vyrobená z vysoce odolných materiálů, je tedy velmi odolná vůči nárazům, jak prokázalo úspěšné použití podobného konceptu při extrémních závodech Rally Dakar v týmu KTM Factory Racing. Výsledkem je to nejlepší z obou světů: pocit útlejšího menšího terénního motocyklu s mimořádným dojezdem více než 400 km v otevřeném prostoru.

ERGONOMIE A KOMFORT

Řídítka

Hliníková tapered řídítka nabízejí maximální kontrolu nad bikem a také pohodlnou jízdní pozici. Lze je upevnit v šesti různých polohách, takže budeš mít k dispozici 30 mm pro nastavení řídítek dle svých osobních preferencí.

Stupačky

Odolné stupačky modelu KTM 890 ADVENTURE R jsou navrženy tak, aby poskytovaly špičkovou ergonomii při jízdě po silnici i v terénu, aby vyhověly za všech podmínek, i když pojedeš v terénních botách vestoje nebo vsedě třeba celý den. Stupačky mají gumové vložky pro ještě větší pohodlí, které lze vyjmout, když se vydáš do extrémního terénu.

Sedlo

Jednodílné offroadové sedlo bylo navrženo tak, aby nabízelo maximální volnost pohybu, přilnavost a komfort i pro celodenní jízdy v sedle. Dvoudílné sedlo KTM 890 ADVENTURE lze osadit také na model KTM 890 ADVENTURE R, pokud dáváš přednost pohodlí před výkonem.

Plexi štít

KTM 890 ADVENTURE R má nízký nastavitelný štít, který jezdci umožňuje volný pohyb při jízdě v náročném terénu vestoje. Štíhlý štít nabízí nerušený výhled přímo vpřed, i když je zašpiněný. Vyšší štít modelu KTM 890 ADVENTURE lze použít také u modelu KTM 890 ADVENTURE R jako volitelný doplněk pro jezdce, kteří dávají přednost vyšší ochraně před větrem.

KAPOTÁŽ A GRAFIKA

TFT displej

5" plně barevný a moderní TFT displej byl navržen tak, aby jezdci na první pohled poskytoval všechny důležité informace, aby se mohli soustředit pouze na jízdu. Konfigurace displeje je variabilní a automaticky se přizpůsobuje změnám okolního osvětlení. Součástí je také ukazatel řazení: když je čas přeřadit, ukazatel otáček se rozbliká.

LED světla

Světlomet a koncové světlo u modelu KTM 890 ADVENTURE R využívají technologii LED. LED světelné zdroje zajišťují skvělé osvětlení a viditelnost. Design masky se světlometem byl inspirován motocykly KTM 450 RALLY a nabízí lepší viditelnost a celkově menší objem kokpitu při jízdě v terénu.

SOFTWARE A ELEKTRONIKA

Jízdní asistenty

Elektronické jízdní asistenty poskytují více kontroly, vyšší výkon a větší zábavu. Nejnovější technologie ABS a MTC (Motorcycle Traction Control) a různé jízdy režimy umožňují snadné nastavení různých jízdních asistentů a funkcí, aby charakter motocyklu odpovídal aktuálním jízdním podmínkám. Díky těmto systémům lze ještě lépe využívat inovativní technologie a vybavení v mnohem rozmanitějším terénu.

MTC (Motorcycle Traction Control)

Funkce KTM MTC (Motorcycle Traction Control) byla pro verzi 2021 vylepšena a využívá dva samostatné snímače k měření prokluzu zadního kola a úhlu náklonu a výpočtu optimálního množství trakce v každém terénu a každé situaci. Výsledkem je plynulejší ovládání trakce s téměř nepostřehnutelnými úpravami nastavení škrticí klapky. Pro odvážnější jezdce je zde možnost kontrolu trakce zcela vypnout.

Náklonové ABS

Náklonové ABS od KTM umožňuje jezdci za všech okolností brzdit naplno a systém upraví brzdný účinek s ohledem na úhel náklonu motocyklu. To znamená předvídatelnější brzdění za různých podmínek a situací. Pro jízdu v terénu lze tento systém deaktivovat.

Offroad ABS

Maximální brzdný výkon s minimálním rušením. Požadavky na brzdění se na různých površích v terénu od předvídatelného asfaltu značně liší. Výběrem „offroad ABS“ se funkce ABS na zadním kole deaktivuje, zatímco zásahy ABS na předním kole jsou omezeny a data ze snímače úhlu náklonu jsou ignorována, aby bylo možné vyhovět intuitivnímu stylu jízdy, který je nutný, když si chceš zachovat rychlost i v bahně. Jezdec díky tomu může zablokovat zadní kolo a řídit tak stroj do zatáček s lepší ovladatelností a regulovat tlak na přední brzdy, aby dosáhl vyváženého a sebejistého zastavení i v náročném terénu.

Jízdní režim Offroad

„Jízdní režim Offroad“ snižuje výkon v náročném terénu pomocí propracovaných snímačů a přizpůsobuje výkon přes jednotku ECU pro rychlou a sebejistou jízdu v terénu. Sníží se maximální výkon, zvýší se citlivost plynu a zlepší se míra prokluzu, aby bylo možné na nezpevněných površích jezdit dynamičtěji. Na takových površích s nízkou přilnavostí je určitá míra prokluzu nutná k zachování dopředného pohybu. Tato funkce jezdci umožňuje upravit trakci na přiměřenou hodnotu, což usnadňuje řízení zadního kola. Funkce pro potlačení jízdy po zadním kole je v tomto režimu vypnuta, takže lze snadno zvednout přední kolo při jízdě přes překážky. Na rozdíl od některých jiných režimů není jízdní režim Offroad citlivý na náklon, takže kontrola trakce nezasáhne, když jezdec využívá pro průjezd prudké zatáčky bermu, dunu nebo vyjetou kolej.

Režim Rally

Režim Rally je u modelu KTM 890 ADVENTURE k dispozici jako volitelná výbava, která umožňuje jezdci upravit charakter motocyklu podle jeho potřeb. Režim Rally přináší téměř okamžitou reakci plynu a umožňuje 9 úrovní ovládání prokluzu kol srovnatelných s režimem Rain. Jezdec tak může velmi přesně nastavit míru prokluzu podle aktuálních jízdních podmínek, svých jízdních zkušeností a požadavků. Snížení úrovně prokluzu šetří také pneumatiky po delší dobu, především při namáhavějších nebo delších jízdách. Režim Rally byl u nového modelu modernizován a optimalizován pro širší řadu silničních povrchů, takže umožňuje například větší prokluz kola v hlubokém písku.

386 900 Kč
Skladem

Technické parametry

Motor

ZDVIHOVÝ OBJEM889 cm³
VÝKON V KW77 kW
KROUTICÍ MOMENT100 Nm
DRUH KONSTRUKCE2válcový 4dobý řadový twin
VRTÁNÍ90,7 mm
ZDVIH68.8 mm
STARTÉRElektrický startér
MAZÁNÍNucené olejové mazání se 2 olejovými čerpadly
PŘEVODOVKA6stupňová
CHLAZENÍChlazený kapalinou s tepelným výměníkem voda/olej
SPOJKAPASC™ spojka proti kmitání, mechanicky ovládaná
EMBosch EMS s RBW
CO2 EMISSIONS110 g/km
SPOTŘEBA PALIVA4.5 l/100 km


PODVOZEK

PROVEDENÍ RÁMUChrom-molybdenový ocelový rám využívající motor jako zátěžový prvek, obalovaný práškem
PŘEDNÍ ODPRUŽENÍWP XPLOR-USD, Ø 48 mm
ZADNÍ ODPRUŽENÍPružná vzpěra WP Xplor PDS
ZDVIH PÉROVÁNÍ (VPŘEDU)240 mm
ZDVIH PÉROVÁNÍ (VZADU)240 mm
PŘEDNÍ BRZDAČtyřpístkový radiální pevný brzdový třmen, brzdový kotouč
ZADNÍ BRZDA2pístový plovoucí brzdový třmen
PRŮMĚR KOTOUČE PŘEDNÍ BRZDY320 mm
PRŮMĚR KOTOUČE ZADNÍ BRZDY260 mm
ABSBosch 9.1 MP (včetně ABS pro zatáčení a režimu offroad, vypojitelné)
ŘETĚZ520 X-Ring
ÚHEL HLAVY ŘÍZENÍ63.7 °
SVĚTLÁ VÝŠKA263 mm
VÝŠKA SEDADLA880 mm
KAPACITA NÁDRŽE (PŘIBL.)20 l
SUCHÁ HMOTNOST200 kg
386 900 Kč
Skladem